Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Cech piekarzy i handel chlebem w Krakowie w okresie nowożytnym

Marcin Gadocha

Księgarnia Akademicka, 2012
Cechy Krakowskie;
Stron: 252
Dział:
ISBN: 9788376382982
 
 
 

 

Marcin Gadocha

Księgarnia Akademicka, 2012

Cechy Krakowskie;

Dział:

Stron: 252

ISBN: 9788376382982

Autor przedmiotem swojej monografi i uczynił dzieje krakowskiego cechu piekarzy, przedstawionego w kontekście handlu chlebem w całej krakowskiej aglomeracji. Jest to dzieło bardzo interesujące. Ujęcie problematyki sprawiło, że praca dobrze wpisuje się w bogatą historiografi ę krakowskiej wytwórczości rzemieślniczej, wyróżnia się również na tle dotychczasowych publikacji o miejskim rzemiośle w miastach polskich. (…) Monografi a oparta została na szerokiej podstawie źródłowej. (…) Ramy chronologiczne pracy obejmują stulecia od XVI do XVIII, chociaż dla pełnego obrazu krakowskiego piekarstwa sięgał Autor do informacji z późnego średniowiecza, a także z wieku XIX.
 
Z recenzji prof. dr. hab. Ryszarda Szczygła

Marcin Gadocha należy do młodego pokolenia badaczy życia gospodarczego, zwłaszcza cechów rzemieślniczych, w nowożytnym Krakowie. Na jego monografię składają się studia nad historią cechu dla miasta nadzwyczaj ważnego, bo produkującego chleb – podstawowy artykuł żywnościowy. Praca nie dotyczy tylko dziejów jednego cechu, jego organizacji, kompetencji, funkcji społecznych, ale wykracza daleko poza mikrohistorię. Autor nie zawęża bowiem rozważań do spraw czysto produkcyjnych, lecz sporo uwagi poświęca także dystrybucji. Prześledził proces produkcji i handlu pieczywem, kreśląc dzieje miasta w okresie nowożytnym widziane przez pryzmat chleba z perspektywy jego legalnych producentów.
 
Z recenzji prof. dr. hab. Franciszka Leśniaka