Delicje ziemie włoskiej
Wojciech oprac. Kordyzon, oprac. Aleksandra Wieczorek
Stron: 350
Dział: historia nowożytna
ISBN: 9788375458114
|
|
---|---|
Pomysł na przygotowanie do druku siedemnastowiecznego przewodnika "Delicje ziemie włoskiej" należy uznać za przedsięwzięcie bardzo ważne i cenne dla historii języka polskiego oraz szeroko pojętej kultury polskiej. Na uwagę zasługuje przemyślana struktura współczesnej edycji średniopolskiego tekstu [...]. Autorzy odrębnych studiów - bo tak należy potraktować poszczególne części wstępu - pieczołowicie i ze znawstwem wprowadzają nas w atmosferę kulturowo-językową tamtej epoki.
Z recenzji dr hab. Urszuli Sokólskiej, prof. UwB
Wojciech oprac. Kordyzon, oprac. Aleksandra Wieczorek
Aspra-JR, 2017
Dział: historia nowożytna
Stron: 350
ISBN: 9788375458114